Sekaanista vegaaniksi
![]() |
Bataatti-cannelloneja linssitäytteellä, ravintola Äärellä. |
Uusi vuosi, uudet haasteet! Tämän vuoden 2018 minä
päätin aloittaa hyppäämällä mukaan Vegaanihaasteeseen. Idea pälkähti päähäni oikeastaan ihan sattumalta
somea selaillessani, kun kampanjan mainos osui silmiini. Tästähän saisi
mukavasti materiaalia blogiin, tuumasin joskus joulukuun viimeisellä viikolla.
Ja heti paria päivää myöhemmin kaduin, mitä olinkaan mennyt jo julkisesti
lupaamaan. Luotto omaan viitseliäisyyteen ei ollut kovin korkealla siinä
vaiheessa, mutta ajattelin ehkä rimaa hipoen ja hieman oikoen selviytyväni
haasteesta kuukauden ajan. Kyllähän minulla on jo pitkään ollut haaveena lisätä
kasvisten osuutta ruokavaliossani, mutta ettäkö vegaaniksi… Ehei, minä tykkään
juustosta ja kalasta ihan liikaa. En minä niistä pysty koskaan kokonaan
luopumaan. Vai pystyisinkö sittenkin?
![]() |
Kaura-härkäpapuleipää hummuksella ja avokadolla. |
![]() |
Kuiva-ainekaapin aineksia on paljon mukavampi käyttää, kun niillä on omat paikkansa siistissä rivissä. |
Nyt tätä blogitekstiä kirjoittaessani haastetta on
ehtinyt vierähtää jo täydet kaksi viikkoa, ja olo on erittäin hyvä ellei
parempi! Ja suureksi hämmästyksekseni tämä ei ole tuntunut ollenkaan
hankalalta! Suuri kiitos siitä kuuluu kampanjan järjestävälle taholle heidän erinomaisista, päivittäin sähköpostilla
saapuvista infopläjäyksistä resepteineen. Lisäksi Vegaanihaasteen nettisivuilta
löytyvä reseptipankki on kaikkien vapaasti hyödynnettävissä oleva
kokoelma täysin vegaanisia reseptejä.
![]() |
Vegaanisia löytöjä kauppakierrokselta. |
Uutiskirjeiden
ja reseptien lisäksi Vegaanihaasteeseen osallistujilla on aivan loistava
mahdollisuus jakaa ajatuksia, esittää kysymyksiä ja saada vertaistukea haasteen
omassa facebook-keskusteluryhmässä, josta ainakin itse olen saanut nopeasti
vastauksia ja neuvoja. Eikä tässäkään vielä kaikki! Vegaanihaaste-yhteisö
järjestää myös mm. opastettuja kauppakierroksia sekä ravintola- ja
kahvilatapaamisia, jotka ovat mainio väylä tutustua uusiin ihmisiin. Ja kaikki
tämä ilman mitään osallistumismaksuja! Täytyy sanoa, että aivan upeasti
organisoitu tempaus!
Itselleni suurin oivallus tähän mennessä haasteen
aikana on ollut se, että kasvisten ei tarvitse olla pelkkä vaisu lisuke vaan
niistä voi valmistaa täysipainoisen ravitsevan ja ennen kaikkea maukkaan
pääruuan. Ja todella: yhtäkään pahanmakuista ateriaa ei ole vielä tullut
kokattua noilla resepteillä! Vegaaniruuan valmistus ei lopulta ole yhtään sen
vaikeampaa kuin “sekaaniruuan” valmistus. Raaka-aineet ovat vain erilaiset. Lähes kaikki reseptit voidaan myös pienillä kikoilla muokata sekaanisesta vegaaniseksi, eikä se aina tarkoita vain pelkän proteiiniosan poistamista.
Meille suomalaisille esimerkiksi paljon proteiinia ja hyviä rasvoja sisältävät linssit, pavut ja pähkinät eivät ilmeisesti
ole kovin tuttuja ruuanlaitossa, mutta onneksi tähänkin ongelmaan löytyy paljon
vinkkejä ja ohjeita mm. Vegaanihaasteen blogin puolelta.
![]() |
Härkäpapupyöryköitä ja perunamuusia kaurakermakastikkeella. |
On ollut
myös ihanaa huomata, että vegaaniaterioiden jälkeen ei tule sellaista
tyypillistä “ruokakoomaa” kuten maitoa ja lihaa sisältävistä annoksista
yleensä. Vatsa kyllä täyttyy, mutta ruokaa ei tarvitse sulatella ähkyssä ja
väsyneenä lounaan jälkeen, vaan töitä voi jatkaa pirteänä ja energisenä heti.
Aluksi tämä oli jopa hämmentävää ja piti miettiä, että olenko kylläinen vai en,
mutta lyhyen totuttelun jälkeen sitä ähkyn tunnetta ei enää kaipaakaan. Sen
olen tosin huomannut, että syödä täytyy tiheämmin kuin aiemmin, mutta minulla
nuo ruokailuvälit ovatkin aiemmin venähtäneet vähän liian pitkiksi, jolloin
tuloksena on ollut usein nälkäkuoleman partaalla ahmitut turvotusmätöt päivän
päätteeksi.
![]() |
Päärynäjälkkäri ja vihreää teetä, ravintola Äärellä. |
Minulla
riittäisi aiheesta vielä vaikka kuinka paljon paasattavaa, mutta nykyajan
ihmiset eivät kuulemma jaksa enää keskittyä kovin pitkiin teksteihin, joten
jatketaan seuraavalla kerralla. Tähän loppuun haluan kuitenkin tehdä jotain
yllättävää ja jakaa OMAN vegaanisen reseptini, jonka loihdin tuossa haasteen
ensimmäisellä viikolla kaapeista löytyneistä aineksista. Saa käyttää!
♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥♡♥ ♡♥♡♥♡♥
RISOTTO
SIENTEN RAKASTAJILLE
Ainekset:
- reilu loraus oliiviöljyä paistamiseen
- 6 kpl jumbo-herkkusieniä
- 1 sipuli
- 3 dl risottoriisiä
- loraus balsamicoa
- 7 dl kuumaa kasvislientä (1 kuutio)
- 1 tlk kidneypapuja
- 1 rasia kirsikka- tai miniluumutomaatteja
- 2 dl cashew-pähkinöitä
- 2-3 dl kaurakermaa
- persiljaa koristeeksi
Ohje:
Paahda
ensin cashew-pähkinät kuumalla kuivalla pannulla ja siirrä ne sivuun
odottamaan.
Pilko
sienet ja kuutioi sipuli. Kuullota niitä oliiviöljyssä n. 5 minuuttia. Lisää
riisit ja jatka kuullottamista hetki. Lisää sitten balsamico ja kasvisliemi ja
anna hautua keskilämmöllä, välillä sekoittaen, kunnes neste on imeytynyt. Pilko
tomaatit 4 osaan. Kaada pavut siivilään ja huuhtele. Lisää pähkinät, pavut ja
tomaatit risoton joukkoon ja lorauta sekaan vielä 2-3 dl kaurakermaa. Anna
muhia muutama minuutti jälkilämmöllä kunnes tomaattien rakenne on rikkoutunut.
Annostele lautaselle ja viimeistele persiljalla. Nauti!
Kaikki tämän julkaisun kuvat ovat minun ottamiani.
Kommentit
Lähetä kommentti